Posjet udruzi Lisina Avantura , Dražen Najman – reporter stručnog časpisa za sigurnost ZAŠTITA -22.-23.06.2019.god.

AKTIVNOSTI UDRUGE

Stručni časopis za sigurnost Zaštita je u svom novom broju pisao o Udruzi Lisina Avantura te i o radu Ophodarske službe u svrhu sprečavanja onečišćenja Zaštićenog krajobraza Lisina. Sama priča je zaintrigirala Uredništvo časopisa , jer je ovo prvi slučaj za koji su čuli da se Udruga građana organizirala isključivo radi zaštite šuma i to na način da čiste te šume i rade preventivni program sprečavanja onečišćenja . 

Uredništvo časopisa smatra da je to „svijetli“ primjer kako bi se dodatno moglo raditi na zaštiti okoliša uz pomoć civilnog sektora,i biti od velike pomoći institucijama koje su za to zadužene. To je bio razlog da nam se najave sa željom da provedu s nama na terenu dva dana i iz prve ruke vide ljepote Učke i Lisine, te način kako tu ljepotu štite renđeri s PP Učka i Ophodarska služba s područja Zaštićenog krajobraza Lisina.

Posjet smo najavili PP Učka, gdje je ravnatelj Egon Vasilić stavio na raspolaganje svoje dežurne renđere/nadzornike, kako bi reporteru dali informacije  radu renđera , te  da nam budu i vodiči i pokažu znamenitosti PP Učka.

DAN PRVI

Susret na Poklonu kod Info punkta PP Učka sa nadzornikom Ivanom Živadinović, koji je u dvosatnom iscrpnom intervju objasnio način rada renđera , ovlasti , prednosti i probleme ovog posla, te predložio mjesta koja bi na Učki svakako trebalo posjetiti. Detalje intervjua ostavljamo za reportažu časopisa Zaštita koja slijedi. Nadzornik nam je ponudio da bude vodič obilaska , ali pošto smo i mi na Učki „doma“ , to nije bilo potrebno. Prvo smo se odlučili za posjet Vojaku , gdje smo se zadržali sve do sumraka , povratak u pansion Poklon , večera te povratak u kasnih 23.30 sata.

DAN DRUGI

Rani start iz Mihotića , kao bi stigli sprovesti cijeli plan , ponovno penjanje na Učku . U planu je bilo posjetiti i slap Banina ali je on zbog velikih temperatura presušio pa nije tako atraktivan kao kad ima puno vode , te smo odustali od te opcije. Planirali smo pogledati i novo hranilište za bijele supove , ali je sada faza punjenja hranilišta hranom , te posjet nije moguć , iako su se renđeri ponudili da u ovoj vanrednoj situaciji otvore hranilište , ali mi nismo htjeli remetit kućni red. Prelazak Poklona i spuštanje prema Veloj Dragi , obavezno stajanje na izvoru u Veloj Učki ,osvježenje , fotkanje i nastavak prema cilju.

Dolazak u Velu Dragu na parkiralište , ugodna šetnja do kanjona Vele Drage uz vodiča/planinara Siniše Kuharića-člana Ophodarske službe ,usputno čitanje panoa sa informacijama o nastanku iste. Spust u kanjon Vele Drage do pruge , razgledavanje okolice te povratak do našeg vozila.

Slijedi vožnja do planinskog doma Lisina , stacioniranje dijela ekipe koja sprema logistiku ( ručak – zadužena Dražena Šepić-član Ophodarske službe ) kod samog doma , a dio ekipe nastavlja s gostom prema brdu Vodička griža i izvoru Vodice ,te pješke dijelom puta planinarskom stazom povratak do doma.

Ručak , razgledavanje doma i okolice i obavezno foto-dokumentiranje , fotoaparatom David Bačnar-član Ophodarske službe .

Vodič za razgledavanje bunkera/vojnih utvrda bio je David Bačnar – član Ophodarske službe .Uputili smo se prema predjelu Zvoneće na bunker oznake 1. , pregled bunkera te povijesna priča o istom, slijede bunker br.3 u Krivoj i bunker br.4 na Zdemeru , dok se u bunker br.2 u Sušnjima nije moglo ući jer je poplavljen.

Povratak preko Lisine i obilazak rovova i vojarne „Kazerma“ . Počinje jaka kiša te se s te pozicije upućujemo svojim domovima.

1 razmišljanje na “Posjet udruzi Lisina Avantura , Dražen Najman – reporter stručnog časpisa za sigurnost ZAŠTITA -22.-23.06.2019.god.

  1. Just wish to say your article is as surprising.
    The clarity in your post is just great and i can assume you are an expert on this subject.
    Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post.
    Thanks a million and please continue the enjoyable work.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)