Udruga Lisina Avantura treći rođendan proslavila radnom akcijom-www.poduckun.net

AKTIVNOSTI UDRUGE

U svojim patrolama ophodarska služba u dvije godine postojanja napravila je 150 ophodnji – prevedeno u brojke ekipa  je vozilom ili pješačeći napavila 5327 kilometara te provela u šumama Lisine 686 radnih sati.

Udruga je osnovana prije tri godine, s ciljem očuvanja prirode na području Značajnog krajobraza Lisine, revitalizacije planinarskog doma „Stanko Jurdana“ , te pokretanje aktivnosti na području sporta i rekreacije u za to prostornim planom predviđenim području. Prve aktivnosti su bile čišćenje područja Lisina od nagomilanog otpada, gdje su u dvije godine provedene četiri akcije čišćenja u kojima se prikupilo oko 20 kubika smeća. Nadalje, prije dvije godine, u suradnji s Općinom Matulji i JU Priroda PGŽ osnovana je unutar udruge i Ophodarska služba ( rendžeri ), s ciljem redovitog patroliranja tim područjem u svrhu sprečavanja novog onečišćenja. Ova služba, koja ujedno i pruža servis usluga izletnicima u smislu vodiča te pružanja drugih vrsta pomoći, u dvije godine postojanja je napravila 205 ophodnji. Ekipe su u svojim patrolama napravile vozilom ili pješačeći 5327 kilometara te proveli u šumama Lisine 686 radnih sati. U međuvremenu je udruga dobila od Općine Matulji i status pravne osobe od interesa za sustav civilne zaštite, specijalizirane za zaštitu okoliša i potrage, poručio je Rajko Bačnar.

Važno je napomenuti da na inicijativu udruge uz financijska sredstva od strane Općine Matulji planinarski dom dobio vodu kao i novu septičku jamu, što je preduvjet daljnjim aktivnostima uređenja planinarskog doma, a uz ova dva povijesna događaja odrađene su i brojne akcije uređenja okoliša planinarskog doma.

– Daljnja planirana aktivnost udruge je uređenje prizemlja planinarskog doma , čiji će prostor biti namijenjen radu udruge , a ujedno i baza za Ophodarsku službu , koja će organizirati redovita dežurstva. Udruga je u međuvremenu imala niz aktivnosti , pa je tako i ugostila brojna planinarska društva i pojedince/izletnike koji su navratili u Lisinu , radilo se je na testiranju sustava radio-veze CRONECT koja bi uskoro trebala postati službena komunikacija Ophodarske službe , odrađeno je testiranje i recenzija opreme za planinare, za potrebe slovenske tvrtke B33 ,ugostilo se je reportera stručnog časopisa Zaštita koji je u više navrata pisao reportaže o radu udruge i ljepotama Značajnog krajobraza Lisina. Napominjemo i redovitu suradnju s institucijama koje su svojim djelokrugom rada zaduženi za Značajni krajobraz Lisina kao i ostalim udrugama i tvrtkama koje djeluju na tom području, dodao je Bačnar.

TEKST: www.poduckun.net

Fotografije: arhiva LISINA-AVANTURA-MATULJI