Ivana Eterović i Kristian Brko volonteri godine

AKTIVNOSTI UDRUGE

Opatija – Povodom Međunarodnog dana volontera, Udruga Žmergo, Gradsko društvo Crvenog križa Opatija i Udruga za razvoj kulture mladih Kulturni front dodjeljuju priznanja najboljim volonterima Liburnije u 2020. godini u desetak kategorija, s ciljem promocije i razvoja volonterstva, prepoznatljivosti volontera i vrednovanja njihovog doprinosa zajednici, sukladno Natječaju za najvolontere Liburnije “VoLi”.

Međunarodni dan volontera obilježava se još od davne 1985. godine, kako bi se dala pozornost velikodušnim djelima, vremenu, trudu, vještinama i znanjima koje volonterke i volonteri ulažu u razvoj zajednice, pokreću pozitivne promjene i čine svijet boljim mjestom za život. Vođeni istim ciljem, organizatori su proveli natječaj za priznavanje doprinosa u brojnim kategorijama natječaja, kao važnim aspektima i dobrobitima volonterstva.

Nakon zaprimljenih prijava, žiri sastavljen od predstavnika Primorsko-goranske županije, jedinica lokalnih samouprava na Liburniji (Opatija, Lovran, Mošćenička draga, Matulji), stručnjaka u području društvenih znanosti i organizatora natječaja, odabrao je pobjednike u svakoj od kategorija. Početak “male, ali slatke inicijative”, kako je rekla jedna od članova žirija, donijela je novu energiju čiji je cilj bio prepoznati volontere i organizacije koje ulažu svoje vrijeme, energiju i trud u aktivnosti koji poboljšavaju kvalitetu života na Liburniji, ali i promoviraju volonterstvo i njegove dobrobiti u javnosti.

– Titula Volonterke Liburnije za 2020. zasluženo je dodijeljena Ivani Eterović iz Planinarskog društva Opatija. Provedba većine aktivnosti u pandemijskim okolnostima uzrokovanim širenjem virusa Sars Cov-2 predstavljale su prave izazove, ako ne i nesavladive prepreke, ali Ivana ni u 2020. nije posustala. Njezin doprinos organizatoru volontiranja, odnosno zajednici, odrađeni zadaci, odgovornost, trajanje volonterskog rada, broj volonterskih sati, uspjesi, rezultati volontiranja i promocije volonterstva su izuzetni, stoga je s pravom ponijela titulu najvolonterke Liburnije.

Udruga “Lisina avantura Matulji” – sa jedne od akcija čišćenja

– Udruga Lisina Avantura djeluje na području Općine Matulji te svoje napore ulaže u očuvanje Lisine i Planinarskog doma Stanko Jurdana. Tijekom 2020. njihove akcije čišćenja okoliša se nastavljaju unatoč izazovima pandemije. Posljednja volonterska akcija održana je 14. studenog kada je očišćeno 10 m3 otpada na pristupnim cestama koje vode u zaštićeni krajolik Lisina radi čega su nagrađeni titulom Volonterska akcija.

Izvor : poduckun.net