Tirana, europski renđeri ispred hotela International

Udruga Lisina avantura iz Matulja nakon 5 godina dragovoljnog, ali vrlo efektnog rada njenih članova, rada koji je prepoznat na lokalnoj i državnoj razini pojavila se po prvi puta i na međunarodnoj renđerskoj sceni sudjelovanjem na 5. Kongresu europskog udruženja renđera (European Ranger Federation), u Tirani, Albanija od 13. do 16. listopada 2022.godine

Kako je časopis “Zaštita” popratio naše sudjelovanje na 5.Kongresu u Tirani.

Tirana, Trg Skenderbeg

Pripadnik udruge Lisina avantura – Matulji Predrag Toplak bio je predstavnik udruge koja je po prvi puta na ovakav način sudjelovala na zasigurno značajnom međunarodnom događanju, okupljanja renđera Europe. Kongres se održao u Albaniji i to nakon stanke poradi pandemije i otkazivanja kongresa koji je trebao biti u Njemačkoj 2020. godine. Ovo je bila nova prilika da se predstavnici mnogih renđerskih udruga, odnosno predstavnici profesionalnih ali i predstavnici volonterskih udruženja, te pojedinci koji se bave zaštitom prirode okupe na jednome mjestu i kroz nekoliko dana  razmjene iskustva, analiziraju problem u radu i definiraju ciljeve rada u narednom periodu koje zasigurno donosi nove izazove pred ljudsku zajednicu koja sve više osjeća nedaće uslijed globalnih klimatskih promjena.

Linda Nunn dopredsjednica IRF i P.Toplak
S desna - na lijevo Jamie Mc Callum (UK) osnivač Force for Nature Ranger App, dopredsjednik ERF Ilan Yeger (Izrael) i P.Toplak

Na 5. Kongresu održana je malena svečanost povodom prijama tri nove članice u IRF odnosno ERF. To su udruga renđera Švedske, udruga renđera Bugarske te udruga Lisina avantura – Matulji iz Hrvatske. Naša udruga tako je postal jedna od 94 renđerske udruge objedinjene pod članstvom u međunarodnom renđerskom udruđenju (IRF – International Ranger Federation).

Moto ovogodišnjeg kongresa u Albaniji bio je “Bio raznolikost na rubu – Strategije u radu renđera u svijetu koji se drastično mijenja”. Tijekom kongresa preko 100 renđera iz 24 država i svih krajeva Europe uz gostovanje renđera iz Salvadora u Srednjoj Americi, diskutiralo je na koji način renđeri mogu pomoći zaštiti bio raznolikosti, te tako utjecati na jačanje pozitivnog utjecaja čovjeka na prirodni okoliš. Izmjenjujući bezbrojne ideje i razmatrajući nove i napredne tehnike nadzora zaštićenih područja, motrenja zaštićenih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta europskog kontinenta renđeri su dogovarali puteve za učinkovitu međusobnu komunikaciju koja ima za cilj zaštitu i obnovu flore i faune. Najbolji primjer možda je prezentacija renđera iz Izraela o zajedničkim zaštitnim mehanizmima na koridorima seobe ptice od krajnjeg sjevera Europe do krajnjeg juga Afrike,

kao samo jednog od vjekovnih migracijskih puteva ptica, gdje na cijeloj trasi puta ptice prolaze mnoge države narode i kulture, prolaze različite klimatske i reljefne uvjete, te koje bi tebale na isti način biti zaštićene bilo da se radi o Norveškoj, Izraelu ili Južnoj Africi kako bi iste mogle opstati za ponos budućih pokoljenja.

ERF Izvršno vijeće (EEC) S lijeva na desno Urs Reif predsjednik (Njemačka), tajnica Artenisa Peculaj (Albanija), načelnik za edukaciju Michael Grosman (Njemačka), načelnica za projekte Maia Tsignadze (Gruzija), blagajnik Joao Correia (Portugal), dopredsjednik Ilan Yeger (Izrael),

Udruga Lisina nije jedina udruga iz Hrvatske koja je sudjelovala. Na aktivnosti je sudjelovalo i nekoliko pripadnika udruge Hrvatski renđer koja okuplja čuvare i nadzornike prirode odnosno renđere iz naših nacionalnih parkova i parkova prirode. Ove godine to su bili renđeri iz Park šume Maksimir, Javne ustanova Natura Jadera iz Zadra, Parka prirode Vranjsko jezero i Nacionalnog parka Krka.

Peti kongres europskih renđera provodio se na način da se kombinacijom plenarnih zasjedanja, multimedijalnih prezentacija na unaprijed dogovorene teme, zatim kroz tematske radionice te terenske obilaske određenih zaštićenih područja u zemlji domaćina potencira međusobno druženje, razmjenu iskustava u radu te otvore neki novi kontakti između renđera. Na ovome kongresu je tako provedeno plenarno zasjedanje pod vodstvom ERF izvršnog viječa (EEC – European Executive Committee) na kojem je izabrano novo viječe, podnjento izvješće o radu u proteklom vremenu, financijsko izvješće te svojevrsni pogled unaprijed u radu. Zatim tu je provedeno 13 multimedijalnih prezentacija, 5 tematskih radionica, te dvije terenske posjete zaštičenim područjima i to obilazak nacionalnog parka Shebenik i Rrajca mjesto pod zaštitom UNESCO-a, te obilazak nacionalnog parka Divjake – Karavasta. Tijekom kongresa provedena je i humanitarna tombola na kojoj je prikupljeno preko 700 eura koji će biti donirani za potrebe zaklade Tanka zelena linija (TGLF) koja pomaže renđere i brine o obiteljima stradalih renđera širom svijeta.

Nacionalni park Divjake – Karavasta

Za udrugu Lisina avantura – Matulji sudjelovanje na kongresu renđera predstavlja povijesni trenutak koji će vjerujem njezini članovi iskoristiti na najbolji način. Tako dobro nahranjeni novim idejama, iskustvima iz praktičnog rada, te informirani o najmodernijim metodama koje se koriste za zaštitu prirode uz  korištenje modernih tehnoloških sredstava vjerujemo da će renđeri Lisine biti još efektniji u provedbi svojih mnogobrojnih aktivnosti. A tome govori i isticanje svoje kandidature da budu domaćini narednog 6. Kongresa europskih renđera planiranog za 2025. godinu.

Tekst i fotografije: Predrag Toplak

office@lisina-avantura-matulji.hr