Hodanje za zdravlje: 10 razloga zašto je svakodnevno pješačenje dobra odluka i kako krenuti

Hodanje za zdravlje jedna je od najboljih odluka koje možete napraviti. Hodanje ima brojne prednosti za fizičko, ali i mentalno zdravlje. Osim zdravstvenih pogodnosti, pješačenje, u odnosu na vožnju automobilom, ima i brojne druge prednosti, kao što su one ekološke i financijske naravi. Više o razlozima zašto biste trebali uklopiti pješačenje u svoju rutinu, ali i kako krenuti s hodanjem saznajte u nastavku. 

Hodanje ili pješačenje može vam donijeti brojne zdravstvene prednosti, a u nastavku se nalazi 10 razloga zašto biste trebali svakodnevno pješačiti za svoje zdravlje.

 1. Mentalno zdravlje – istraživanja ukazuju na to da svakodnevno hodanje može doprinijeti prevenciji i smanjenju stresa, anksioznosti i depresije.

 2. Održavanje zdrave tjelesne težine – hodanje je aktivnost koja doprinosi sagorijevanju kalorija, a samim time može doprinijeti održavanju zdrave tjelesne težine ili mršavljenju. Dijeta hodanjem, tj. mršavljenje hodanjem pokazalo se kao uspješna metoda za osobe s niskom kondicijom ili tjelesnom aktivnošću.

 3. Snižavanje krvnog tlaka i LDL kolesterola – što može uvelike doprinijeti zdravlju kod osoba koje pate od hipertenzije, visokog kolesterola ili bolova u zglobovima i mišićima. Osim toga, ovi učinci povezani su i sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

 4. Povećanje mišićne snage i izdržljivosti – fizička aktivnost, pa tako i hodanje, dovodi do povećanja mišićne snage i izdržljivosti. Kako biste iskusili ove prednosti hodanja, ubrzajte tempo hodanja i odaberite strmiji teren.

 5. Očuvanje kognitivnih funkcija – istraživanja pokazuju povezanost između svakodnevnog hodanja i smanjene incidencije gubitka pamćenja povezanog sa starenjem.

 6. Rad probavnog sustava – hodanjem se potiče zdravi rad probavnog sustava, a može doprinijeti i smanjenju nadutosti.

 7. Smanjenje bolova u zglobovima – zahvaljujući jačanju mišića, hodanjem se mogu smanjiti bolovi u zglobovima. Ova aktivnost pogodna je za osobe koje pate od artritisa i žele biti fizički aktivne, ali im aktivnosti poput trčanja uzrokuju bolove.

 8. Povećanje energije – hodanje može smanjiti umor iz razloga što povećava cirkulaciju i protok kisika kroz tijelo. Osim toga, može povećati razine kortizola, adrenalina i noradrenalina.

 9. Jačanje imuniteta – osobe koje hodaju, u odnosu na osobe koje žive više sjedilačkim načinom, imaju jači imunitet. Na ovaj način smanjuje se mogućnost prehlade, a u slučaju prehlade, simptomi bivaju puno blaži.

 10. Poboljšanje raspoloženja – hodanjem se izlučuju hormoni endorfini, što doprinosi smanjenju stresa i dobrom raspoloženju. 

Kao što je prikazano, pješačenje i zdravlje mogu se povezati na brojne načine. Osim zdravstvenih pogodnosti, pješačenje ima i nekoliko drugih, jednako važnih prednosti.

 • Očuvanje okoliša hodanjem – automobili su jedan od većih zagađivača okoliša. Odabirom pješačenja, umjesto vožnje automobilom do posla ili trgovine, itekako doprinosite očuvanju okoliša.

 • Ušteda novca pješačenjem – svakodnevna vožnja automobilom može itekako povećati kućne račune. Alternativni načini prijevoza, kao što su pješačenje ili bicikliranje mogu značajno smanjiti vaše troškove transporta.

 • Smanjenje buke – pješačenje, za razliku od vožnje automobila, proizvodi vrlo malo buke. Na ovaj način smanjuje se zagađenje okoliša bukom, što donosi brojne pogodnosti i životinjama i ljudima.

 • Upoznavanje grada i okoline – pješačenjem dublje proživljavate i upoznajete okolinu i grad u kojem živite.

Kako krenuti s pješačenjem?

Kako biste svakodnevno pješačili, vrlo je važno uklopiti tu aktivnost u dio vaše rutine. Za lakše uspostavljanje rutine pješačenje je najbolje uklopiti na način da odaberete stazu blizu doma, određeno vrijeme za šetnju ili da se na neki način “prisilite” na pješačenje.

Izađite stanicu ranije i, umjesto busom, propješačite dio puta do posla ili škole. Isto tako, ako morate voziti na posao, parkirajte malo dalje, kako biste ostatak puta mogli prijeći pješke. Ako ste u mogućnosti, obaveze poput odlaska u trgovinu, banku ili poštu radije obavite pješačeći, nego autom. 

Vrlo je važno imati udobnu odjeću i dobre cipele za pješačenje, tj. tenisice u kojima se osjećate ugodno i stabilno. Ako niste motivirani za početak hodanja, pitajte prijatelja da vam se pridruži, ili odaberite iznimno lijepu stazu. Ako imate nisku fizičku kondiciju, započnite polagano. Zadajte si realistične i male ciljeve za hodanje, a s vremenom povećajte dužinu i težinu hodanja. Ubrzo ćete vidjeti da su hodanje i zdravlje neodvojivi pojmovi.

Autor: Rachel Drbohlav Ollerton, mag.psych.

Uredio i priredio za web: SL

office@lisina-avantura-matulji.hr