MALA PLANINARSKA ŠKOLA NA LISINI

Lisina, 6.travnja 2024.

Danas je u području Značajnog krajobraza Lisina održana jedana od nastavnih cjelina 5. Male planinarske škole Planinarskog društva “Opatija” generacija 2024.

Nastavi su nazočili mladi planinari- polaznici Male planinarske škole iz Opatije, Matulja, Kastva, Lovrana, Rijeke, Crikvenice, Šušnjevice i Čavli njih ukupno 21. Tema današnje nastave je bila zaštita planinske prirode, boravak u planini i izrada improviziranih bivaka.

Voditelji nastavne teme su bili Silvija Sušanj i Damir Barić iz PD Opatija. Po dolasku u prostorije Udruge Lisina Avantura Damir ih je pozdravio i u ime članova udruge Lisina Avantura čiji je i on član, te im u kratko predstavio Udrugu i zaštićeno područje šume Lisina. Nakon doručka krenuli su do vrha Lisine i po radnim točkama obrađivali teme. Tako su na licu mjesta upoznali razne zaštićene biljne i životinjske vraste, sukcesiju travnatnih površina, čuvanju prirode tijekom planinarenja i slično.

Vrhunac nastave bio je izrada improviziranih bivaka za noćenje u slučaju potrebe. Podjeljeno u 4 grupe izradili su svaki svoj bivak na maštovit i stručan način koristeći materijal iz prirode i djelove svoje osobne opreme. Po završetku nastave izvršena je raščlamba uz nazočnost roditelja i polaznici su zadovoljno krenuli svojim domovima.

Za istaknuti je da je udruga Lisina Avantura dala dodatnu vrijednost ovoj obuci jer je svojim domaćinstvom osigurala resurse za teoretski dio nastave te sve higijensko tehničke zahtjeve. Nadamo se da će u buduće ovo postati praksa za naredne generacije Male planinarske škole PD Opatija i školovanje djece u prirodi općenito.

Članovi PD Opatija (polaznici i roditelji polaznika) su na kraju zahvalili udruzi Lisina Avantura na pomoći u realizaciji ovog projekta.

Izvor: Tekst Rajko Bačnar; Fotografije Udruga Lisina i PD Opatija 

office@lisina-avantura-matulji.hr