ŽUTA TOČKA – prva radionica izgradnje fundraising kulture u Hrvatskoj,koja se sastojala od 5 modula tečaja, je završila vrlo uspješno. Dana 03.03.2022.god. organizirana je završna svečanost te podjela certifikata o uspješno završenom tečaju.

Za ovu prigodu polaznici tečaja imali su zadatak napraviti novu prezentaciju kako bi predstavili projekt za koji su napravili donatorski plan. Ti projekti su ocijenjivani i dodijeljene su dvije nagrade. S ponosom se možemo pohvaliti da je prva nagrada pripala udruzi Lisina Avantura, koja je u svom video uradku zorno prikazala zašto im trebaju donatori i koji problem u svojem radu bi riješili s potencijalnim donacijama. Ovim putem zahvaljujemo organizatorima seminara, Žutoj točki s gđom.Mladenkom Majerić kao moderatorom , svim udrugama koje su sudjelovale i od kojih smo puno naučili te sponzora A1 i Wiener Osiguranje na nagradama.

Sa web stranice Hrvatske zajednice županija…

Na prvom fundraising pitchu sredstva za donacijske kampanje osvojile udruga Lisina Avantura i DEBRA za „djecu leptire“

Iako su hrvatski građani poznati po nesebičnom davanju i pomoći za potrebe u zajednici, a poslovni sektor sve veći naglasak stavlja na društvenu odgovornost, domaće neprofitne udruge svega 4 posto sredstava za svoj rad i aktivnosti osiguravaju iz donacija građana, a manje od 10% od tvrtki koje posluju u Hrvatskoj.

S ciljem povećanja razine donacijske kulture i neovisnosti civilnog društva, u organizaciji Hrvatske zajednice županija te uz podršku Zaklade Konrad Adenauer, održana je prva hrvatska fundraising edukacija i nadmetanje udruga za sredstva donatora, prvi hrvatski fundraising pitch, u sklopu projekta „Žuta točka – izgradnja fundraising kulture u Hrvatskoj“. Projekt je pokrenula certificirana fundraising savjetnica s dugogodišnjim iskustvom rada u neprofitnom sektoru, Mladenka Majerić.

„Žuta točka je projekt jednostavna naziva, ali, nadamo se, puno kompleksnijeg utjecaja na lokalne zajednice. Želja nam je stvoriti platformu za kvalitetnu raspravu o tome koliko fundraising može značiti za razvoj i promjene tamo gdje je najvažnije – u lokalnoj zajednici“, rekao je potpredsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren.

Od ukupno 17 udruga koje su kroz 5 tjedana usvajale znanja iz područja fundraisinga i menadžmenta neprofitnih organizacija, svojim projektima i prezentacijama najviše glasova žirija osvojile su udruga Lisina Avantura koja će prikupljati sredstva za nužno potrebno terensko vozilo te udruga DEBRA za radnu terapiju za djecu oboljelu od bulozne epidermolize.

….

Sa portala poduckun.net...

„Nagradu smo dodijelili udruzi Lisina avantura jer je ulaganje u okoliš jedan od naših strateških ciljeva održivosti te njegujemo zajedničke vrijednosti kroz koje se zalažemo smanjenju utjecaja na okoliš i klimatske promjene“, rekla je Iva Turčin iz A1 Hrvatska.

U Wiener osiguranju projekti društveno odgovornog poslovanja provode se već nekoliko godina. „Društveno odgovorno poslovanje više je od korporativne filantropije, jer ako se ispravno provodi može značajno i iznimno pozitivno utjecati na goruće probleme društva te zbližiti i senzibilizirati korporativni i neprofitni sektor, što dugoročno dovodi do niza pozitivnih promjena. Žuta točka, kao prva fundraising edukacija za neprofitne organizacije, nezaobilazna je točka na putu prema pozitivnim promjenama“, zaključuje Alina Radusin iz Wiener osiguranja.

Na prvom fundraising pitchu sredstva osvojile udruge Lisina Avantura i DEBRA za „djecu leptire“

Iako su hrvatski građani poznati po nesebičnom davanju i pomoći za potrebe u zajednici, a poslovni sektor sve veći naglasak stavlja na društvenu odgovornost, domaće neprofitne udruge svega 4% sredstava za svoj rad i aktivnosti osiguravaju iz donacija građana, a manje od 10% od tvrtki koje posluju u Hrvatskoj.

Glavni razlozi za relativno nisku razinu donacijske kulture u nas su nedostatnost edukacija udruga o fundraisingu i manjak iskustva u provedbi donacijskih kampanja.

office@lisina-avantura-matulji.hr