Danas je predstavnik Udruge Lisina Avantura Matulji Predrag Toplak otputovao na Svjetski kongres renđera u Tiranu/Albanija. Udruga je ove godine primljena u Međunarodnu Federaciju Rendžera i Predrag Toplak će po prvi puta moći predstaviti rad Udruge i Zaštićeni krajobraz Lisina.

Međunarodna feredacija renđera /The International Ranger Federation -IRF) je osnovana 1992.godine u Ujedinjenom Kraljevstvu, u Peak National Parku. Tada je potpisa sporazum o formiranju između Countryside Management Association, organizacije koja je predstavljala rendžere Engleske, Welsa, Škotske renđerske asocijacije i Udruge renđera nacionalnih parkova iz SAD.

Ciljevi sporazuma su da okupi renđere iz cijelog svijeta kako bi međusobno dijelili iskustva o uspjesima i slabostima u zaštiti svjetske prirodne baštine i promoviraju razmjenu informacija i tehnologije između zemalja gdje je zaštita okoliša široko prihvaćena i zemalja gdje ta zaštita ima manju potporu.

IRF-u su pridružene 65 udruga od nacionalnih, državnih do teritorijalnih, kao i nekoliko rendžerskih organizacija širom svijeta koje imaju promatrački status dok pokušavaju uspostaviti rendžersku organizaciju u svojoj zemlji.

Ovo je 5.ERF kongres i velika nam je čast sudjelovati na njemu.

office@lisina-avantura-matulji.hr