Danas Su Nam Lijep Jesenski Dan Na Lisini Uljepšali Članovi HPD PLATAK I HPD UČKA.

Danas su nas na Lisini posjetili članovi HPD Platak i HPD Učka i na najljepši način nas podsjetili na nekoliko činjenica o hrvatskom planinarstvu: Hrvatsko je planinarstvo po svojoj tradiciji i karakteru kulturna pojava kojom se naš narod s pravom može ponositi. S osnivanjem Hrvatskog planinskog druŠtva (HPD) godine 1874. Hrvati su se uvrstili među prvih devet naroda na svijetu s planinarskom organizacijom, a raznorodnim uspjesima postignutim u svim djelatnostima naše je planinarstvo steklo i ugled u svjetskim razmjerima.

Brojne planinarske djelatnosti popraćene su sadržajnom i opsežnom dokumentacijom, koja se sustavno prikuplja, sortira i arhivira u Hrvatskom planinarskom savezu. O sortiranju, obradi i arhiviranju povijesne građe brigu vodi Komisija za povijest planinarstva, a posebna se pažnja posvećuje prikupljanju izložaka i uređivanju alpinističke zbirke u Zavičajnom muzeju u Ogulinu. Komisija također digitalizira i čuva bogatu povijesnu građu te sudjeluje u pripremi raznovrsnih izložbi i publikacija.

Počeci planinarstva u Primorsko goranskoj županiji datiraju pred stotinjak i više godina, prvenstveno zbog geografskog položaja grada. Malo je gradova u svijetu kao što je Rijeka, koji se mogu pohvaliti da su smještena na moru u zaljevu okruženim mnogim planinama preko 1400m visokim. Raznolikost i bogatstvo šuma ovaj kraj čini jedinstvenim u svijetu.

Planinarstvo kao pojam podrazumijeva kretanje i suživot sa prirodom radi osobnog užitka. Pritom ovakav način života čini višestruku korist društvenoj zajednici, jer to su osobe koje predstavljaju zdravu kičmu društva. Organizirano planinarstvo počelo se razvijati pred 130 god. Najprije kao istraživačke aktivnosti biologa i naučnika, da bi se uvidom u ovakvom načinu života sa prirodom uvidjela višestruka korist, te se je planinarstvo proširilo na građanstvo.

office@lisina-avantura-matulji.hr