šuma

Zapamtite, u prirodi ostavite jedino tragove svojih koraka!

Ako ovo čitate znači da ste vezani s prirodom i da brinete za okoliš. To je jako važno jer je u našoj prirodi da posebno brinemo za one do kojih nam je stalo.

Možda niste znali da i prirodne zajednice same jako dobro međusobno brinu jedne o drugima i da šume nisu samo skupovi stabala, odvojene jedinke, nego ekosustavi čiji su članovi sposobni međusobno komunicirati i na taj način brinuti jedni za druge, čak i kad se sastoje od različitih vrsta. Znanstvenici su sa svojim eksperimentima otkrili kako to čine.

Stabla međusobno komuniciraju putem micelija, tankih niti gljivica koje među korijenjem ispod zemlje formiraju pravu mrežu, šumski internet. Veća i starija “majke stabla” putem ove mreže mogu razmjenjivati razne nutrijente, ugljik, dušik, fosfor i vodu s manje razvijenim stablima koja zbog sjene nemaju dovoljan pristup suncu. Na taj su način “majke stabla” čvorovi povezani sa stotinama drugih kojima povećavaju šansu za preživljavanjem i četiri puta. Uz nutriente, razmjenjuju i druge informacije poput obrambenih signala. Drveće u šumi zapravo međusobno komunicira. I to s razlogom jer ova kompleksna mreža za razmjenu informacija šumu čini otpornom a manji poremećaji u zajednici se kroz komunikaciju i suradnju lako nadoknade. Međutim, postoji granica gdje šume trebaju i našu pomoć.

Izvor; Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021.

office@lisina-avantura-matulji.hr